Skärgårdsunikt arrangemang

Helena Janzén

En augustivecka om året sedan år 2001 överröstas den ihärdiga sydvästen och bruset från Flagens östra strand av operaarior från det gamla Missionshuset på Ungskär. Och i slutet av dessa veckor ges flera opera- eller operettföreställningar för både öbor och betalande publik från Karlskrona. Det mesta talar för ett da capo 2009.

Bakom dessa skärgårdsunika arrangemang står sopranen och karlskronatjejen Helena Janzén. Hon föll för Ungskär när hon och hennes pappa seglade dit för många år sedan och fick idén att förlägga en Master Class-vecka med 10-talet operasångare i denna lite annorlunda miljö. Och på den vägen är det.

M/F Wittus med operabesökarna brukar lämna hamnens pirarm till de mäktiga tonerna av  "Till havs..."

 

2012

I år blir det en tidig start av Opera på Ungskär. Redan tisdagen den 10 juli kl 17.30 är det premiär med föreställning för ö-borna, och kl 20.00 för tillresta gäster från Karlskrona med M/S Wittus.

Årets föreställning är IL TROVATORE, "Trubaduren", en opera av Guiseppe Verdi, där vi kommer att få höra valda delar. Totalt blir det åtta föreställningar av Opera på Ungskär, bl.a i Stenshamn, Marinmuseet i Karlskrona och på Hanö.

 

 

2011

I år bjuder Opera på Ungskär på ett uruppförande av operan L'Impressario, skriven och regisserad av Mikael Nellborn. Uppförandet blir en opera i operan.

Efter succén förra året väljer man att även i år använda livräddningsskjulet på Stenshamn som konsertlokal. Dock kommer man traditionen trogna ge en konsert i missionshuset på Ungskär för öborna och båtgäster. Operan kommer även att uppföras på Hanö och i Karlskrona konsthall.

 


2010

Årets föreställning blir en jubiléumsföreställning. Det blir det tionde året i rad som vi har Opera på Ungskär. Jubileumsföreställningen blir Komedi på en bro av den tjeckiske kompositören Bohuslav Martinu. Jubileumsåret till ära ges även en italiensk operaklassiker, Cavalleria Rusticana av Petro Mascagni.  Lördagen den 24 juli kl 17.00 är det föreställning för lokalbefolkningen, och senare på kvällen med start kl 20.00 kommer Wittus och har med sig gäster från Karlskrona med omnejd.


 

2009

Operafestivalen datum 2009 är klara. Det blir 21 juli - 2 augusti. Detta års föreställning är E.Granados
opera "Goyescas".


Under festivalen hålls en operaworkshop. Därefter kommer att ges ett antal föreställningar och konserter för både öbor och övriga besökande.    

Lördagen den 25 juli kl 17:00    Konsert för öbor i Missionshuset. 
Lördagen den 25 juli kl 20:00    Konsert i Missionshuset.

 

  

Utflykter i skärgården

Besök Gåsefjärden och platsen där den sovjetiska ubåten   U 137 grundstötte.

Se Karlskrona, världsarvs-staden med dess Marin-museum och Örlogshamn mm.

Följ med på specialturer ut till Utklippan.